Wednesday, 17 June 2015

Resepi Mee Hokkien

pic credit to http://migrationology.com/2013/03/photo-fried-hokkien-mee/



Mee Hokkien
Sumber : https://www.facebook.com/chef.arm/posts/10200913847962432?pnref=story
Bahan-bahan:
2 sudu besar Minyak masak 
1 sudu besar Bawang putih cincang 
200g Kubis, dipotong 1 cm 
1 sudu besar Perencah pati Ayam 
3 cawan Air 
500g Mi Kuning 
Sedikit Bawang goreng 
1 sudu teh Tepung jagung, digaul dengan 1 sudu besar air
Bahan-bahan A: 
100g Udang, dibersih dan dikupas kulit 
100g Sotong, dibersih dan dipotong gelang 
100g Filet ayam, dihiris 
1 keping Kek ikan, dihiris
Bahan-bahan B (perencah): 
1 sudu besar Kicap pekat 
½ sudu teh Serbuk Lada Putih.
1 sudu teh Garam
Hidang bersama: Sambal belacan
Cara Menyediakan: 
(1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan
air dan perencah pati ayam biar mereneh.
(2) Tambah masuk kubis dan mi kuning. Kacau sebati & reneh selama
beberapa minit.
(3) Masukkan bahan-bahan (A) bersama dengan bahan-bahan (B). Bubuh air tepung jagung.
(4) Hias dengan bawang goreng dan hidang panas dengan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment