Friday 12 June 2015

Resepi Mudah Ketam Masak Lemak


Resepi Ketam Masak Lemak

Bahan:
·  1/2 kg ketam
·  1/2 biji kelapa/serbuk santan
·  15 biji cili api/cili kering
·  5 ulas bawang merah
·  5 ulas bawang putih
·  2.5 sm kunyit
·  1 batang serai
·  Garam
·  Gula

Cara membuatnya:
1. Ketam dipotong dan dibersihkan.
2. Kelapa diperah dan diambil santannya
    (asingkan patinya.)
3. Cili, bawang merah, bawang putih dan
    kunyit ditumbuk.
4. Masukkan santan dan serai di dalam
    periuk di atas api yang sederhana.
5. Masukkan bahan tumbuk dan kacau
    sehingga mendidih.
6. Masukkan ketam dan masak sehingga
    ketam berwarna jingga kemerahan.
7. Tambah garam secukup rasa dan gula jika
    perlu.

Sumber : http://qasehdaania.blogspot.com/



No comments:

Post a Comment