Friday, 12 June 2015
Resepi Mudah Ketam Masak Lemak
Resepi Ketam Masak Lemak
Bahan:
· 1/2 kg ketam
· 1/2 biji kelapa/serbuk santan
· 15 biji cili api/cili kering
· 5 ulas bawang merah
· 5 ulas bawang putih
· 2.5 sm kunyit
· 1 batang serai
· Garam
· Gula
Cara membuatnya:
1. Ketam dipotong dan dibersihkan.
2. Kelapa diperah dan diambil santannya
(asingkan patinya.)
3. Cili, bawang merah, bawang putih dan
kunyit ditumbuk.
4. Masukkan santan dan serai di dalam
periuk di atas api yang sederhana.
5. Masukkan bahan tumbuk dan kacau
sehingga mendidih.
6. Masukkan ketam dan masak sehingga
ketam berwarna jingga kemerahan.
7. Tambah garam secukup rasa dan gula jika
perlu.
Sumber : http://qasehdaania.blogspot.com/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment