Saturday, 20 June 2015

Resepi Sambal Ikan Bilis Hijau ( Campur petai / Terung Pipit)







BAGI peminat sambal belacan, apa kata cuba resipi sambal hijau ala padang untuk menu berbuka puasa bersama keluarga.
Ia pasti enak dimakan bersama nasi yang masih panas dan ikan masin untuk menambah selera anda.

Bahan-bahan:

100 gram cili hijau
Sedikit cili padi
1 ulas bawang besar
100 gram terung pipit/petai
Sedikit belacan
1 biji tomato – dipotong dadu ( optional)
Ikan bilis

Cara-cara:

Goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan.
Cili hijau, cili padi dan belacan dikisar. Kemudian tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.
Masukkan terung pipit atau petai, bawang besar, potongan tomato dan ikan bilis. Tumis semua bahan tadi dan taburkan sedikit garam.
Angkat dan hidang.

Sumber : http://pamapedia.com/7-menu-sahur-pilihan-ramai-daripada-ikan-bilis-mudah-ringkas-dan-membuka-selera/2464

No comments:

Post a Comment